Vyberte stránku

Prorok 12

Pivo světlý ležák nefiltrovaný

Pivo Prorok je dvanáctistupňový ležák, uvařený tradičním způsobem – dekokcí, dvourmutově z následujících surovin:

  • Tři druhy sladů vyrobených z hanáckých ječmenů v humnových sladovnách
  • Dva druhy žateckého chmele
  • Pramenitá, velmi měkká voda z Orlických hor
  • Plzeňské kvasnice spodního kvašení
  • Jedno promile vody ze studánky vedle místního kostela

Pivo po kvašení a dokvášení v ležáckých tancích při velmi nízkých teplotách má obsah alkoholu 4,8 % obj. a hořkost IBU 26 % alfa hořkých látek. Při stáčení je použito atmosféry dusíku pro zjemnění chuti a prodloužení trvanlivosti.

Pivo uchovávejte v temnu a při teplotě 7 stupňů Celsia, což odpovídá teplotě na sedmém schodu u dobrého sklepa.

Průvodní list piva PROROK

Pivo PROROK uvařené v pivovaru Neratov je pivo nepasterované a nefiltrované. Vyrobené je klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Pivo je hluboce prokvašeno kvasinkami spodního kvašení.

S ohledem na skutečnost, že pivo není filtrované, může se vyskytovat slabý opal, způsobený zbytkovými kvasinkami, které jsou však zdrojem bílkovin, vitamínů řady B a enzymů blahodárně působících na trávicí systém.

Protože je pivo živý organismus, je potřeba se také tak k němu chovat. Optimální teplota skladování piva je 5°C – 10°C a nutné chránit je před působením přímého slunečního světla, stejně jako bílého umělého světla (nebezpečí vzniku letinkové příchuti). Pivo má nejraději, když ho skladujete v prostorách, které jsou čisté, bez plísní a jiných kontaminantů. Pozor také na teploty nižší než 2 °C, při kterých se pivo může zakalit chladovým zákalem.

U piva PROROK, které je plzeňského typu (toho se ve světě vyrábí 70 % z celkové produkce a 95 % z české výroby) je samozřejmě přesně dodržován tradiční postup výroby. Ten pomáhá nejen zvyšovat trvanlivost piva, ale přispívá i ke zlepšení jeho chuti. Při konzumaci navíc nezpůsobuje nadýmání.

Pivo by se nemělo čepovat či rozlévat hned po transportu, ale je potřeba počkat několik hodin, ideálně pro čepování ze sudu 1 den, aby chuť nebyla „rozbitá“ , ale naopak stabilizovaná. Optimální teplota podávaného piva je 7 stupňů Celsia.

Expedice
Pivo je stáčeno do transportních sudů i do litrových lahví a na rozdíl od jiných výrobců používáme místo oxidu uhličitého dusík, který si sami vyrábíme. Ten pomáhá nejen zvyšovat trvanlivost piva, ale i přispívá ke zlepšení chuti piva a nezpůsobuje při konzumaci piva nadýmání.

Jsme připraveni zájemcům stáčet naše piva do předem přinesených transportních sudů na víkendové párty.

Pivovar Neratov

Bartošovice v Orl. horách 118
517 61

494 530 920
pivovar@neratov.cz

  

Provozovatel

ŠFN, s.r.o.
Bartošovice v O. h. 83
517 61

IČ: 04840526
DIČ: CZ04840526

Společnost je vedena u Krajského soudu v Hradci Králové
pod složkou C36718

Povinně zveřejňované údaje

Manažer
Antonín Nekvinda
603 558 260
antonin@neratov.cz

Sládek - pan starý
Ing. Jiří Gross
608 866 128
gross.jirka@seznam.cz

Podsládek - pan podstarší
Marek Wolf
494 530 920
marek@neratov.cz